top of page

Mistrovství České republiky v mrtvém tahu 2016

Dne 12. listopadu 2016 se konala letošní poslední velká akce federace GPC, a to mistrovství České republiky v mrtvém tahu s rekordní účastí 171 závodníků. Tímto byla zajištěna dostatečná konkurence pro naše borce z varnsdorfského oddílu OST Varnsdorf. Za náš oddíl se vydalo bojovat o medaile pět závodníků, a to Honza s Danielem Piankou, Richard s Lubošem Šosem a mladík Matěj Syrovátka.

Prvním měřením sil byla divize RAW (bez podpůrných dresů). V této divizi nastoupila čtveřice našich závodníků. V nejmladší kategorii dorostu s přehledem vyhrál Matěj Syrovátka, který po prvních dvou pokusech na 245kg a 257,5kg, završil své vystoupení krásným výkonem 262,5 kg. Tímto vylepšil národní rekord a zároveň vyhrál nejnabitější kategorii, kde porazil dalších 55 dorostenců.

V nejsilnější kategorii OPEN RAW (věk 24-39let) se představil Honza s Danielem Piankou a Luboš Šos. Luboš po pokusech 282,5kg a 290 kg zavíral ve třetím pokuse na 302,5kg, čímž si zajistil první příčku ve své váhové kategorii do 110 kg. Honza se držel standartního formátu a po základu 170kg a po 180kg ve druhém pokuse uzavřel svůj účet na 190 kg. Dan kontroval na 175kg, 185kg ve druhém pokuse a ukončil své účinkování na váze 192,5kg, což znamenalo posunutí českého národního rekordu. V konečném účtování kategorie OPEN RAW v konkurenci 41 borců skončil Luboš na devátém místě, Honza třetí a Dan druhý. První místo patřilo současně nejlepšímu českému strongmanovi, 173 kg vážícímu Čestmíru Šímovi, která předvedl nadlidský výkon 385 kg.

V závěru soutěže přišla kategorie EQUIP (použití podpůrných dresů). Zde se kromě Matěje představili všichni výše uvedení z oddílu OST Varnsdorf. Kategorii juniorů bez rozdílu vah absolutně vyhrál Ríša, kdy započal na 240 kg, po té si nechal naložit 255 kg a v závěru zkusil 270 kg, což sice vytáhl, ale ne v souladu s přísnými pravily soutěže. V osmičlenné kategorii OPEN EQUIP (věk 24-39 let) vybojovali celkové prvenství společně Hoza s Lubošem a Danem. Luboš šel pouze na dva pokusy z důvodu zranění, a to 280kg a 290kg, což mu vyneslo absolutně třetí místo. Honza šel taktéž pouhé dva pokusy, konkrétně 185 kg a 195kg. Dan klasicky začínal na 190kg, po té přidal 205 kg a vylepšení národního rekordu na 210 kg nebylo v tento den jeho silách. Přesto se oddílu OST Varnsdorf podařilo kompletně obsadit stupně vítězů v kategorii OPEN, což žádný jiný oddíl v ČR zatím nedokázal.

Shrnutí celodenního klání je jednoznačné – výborně připravená soutěž od pořádajícího oddílu TJ Sokol Podivín. Třešničkou na dortu bylo vítězství oddílu OST Varnsdorf, který vyhrál souboj oddílů, kterých zde bylo rovných 40! Nutno podotknout, že v pětičlenném složení, jsme porazili i oddíly v dvojnásobné početní převaze, čímž se potvrdila jasná několikaletá nadvláda našich borců v tomto sportovním odvětví. Poděkování patří samozřejmě Městu Varnsdorf, který oddíl OST Varnsdorf podporuje. Další dík patří fitku OST Varnsdorf za přípravnou fázi, všem co nám fandili a samozřejmě našim rodinám, kteří jsou nedílnou součástí naší sportovní kariéry.


Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon
bottom of page