top of page

MS GPC Srbsko 2016

Ve dnech 18.9.-24.9.2016 hostil srbský Knjaževac mistrovství světa v silovém trojboji, benchpressu a v mrtvém tahu, což je největší světovou akcí federace GPC pro letošní rok. Za náš oddíl vyjelo do této země bojovat o cenné kovy hned pětice powerlifterů, a to Jan Pianka, Daniel Pianka, David Kovalčík, Matěj Syrovátka a Lukáš Tomášov. Pro poslední jmenované tři to byla premiéra v celosvětovém porovnání.

Hned první soutěžní den se v kategorii EQ – s použitím podpůrných dresů představil David v benchpressu a Dan s Honzou tradičně v mrtvém tahu. David hravě zvládl základní pokus na 190 kg. Další dva pokusy na velmi kvalitních 205 kg a 210 kg už byli nad jeho síly. V konečném zúčtování jde o první místo ve váhové kategorii dorostu do 100 kg. V kategorii OPEN EQ – muži nastoupil Dan s Honzou, kde Dan zvládl základ na 190 kg, po té dal 205 kg a závěrečných 215 kg již nezvládl. Honza začínal na 185 kg a po druhém neúspěšném pokusu na 205 kg zvládl třetí pokus na konečných 210 kg. V konečném pořadí to znamenalo první místa ve svých váhových kategoriích a zároveň pokoření světových rekordů. Navíc se oba borci probojovali do absolutního pořadí mužů, kde Honza skončil třetí a Dan druhý před vítězným rusem Zhabinem.

Dále následovala kategorie RAW, tedy kategorie, při níž se nepoužívají žádné speciální dresy. Zde se představila celá pětice našich kluků. V benchpressu se představil opět David a po základu na 160 kg a přidal úspěšně 175 kg (nový český rekord v dorostu). Pokus na 182,5 kg se nepodařilo dotáhnout a závěrečný pokus na úrovni světového rekordu 193,5 kg bylo bohužel též neúspěšné. Ve váhové kategorii dorostu do 100 kg to znamenalo první místo. Matěj začal na benchpressu na 150 kg, pak přidal úspěšně 162,5 kg. Další dva pokusy na 167,5 kg a 171 kg bohužel nebyly dotaženy a tudíž neuznány. Přesto tento krásný výkon znamenal první místo ve své váhové kategorii v dorostu. Posledním zástupcem v benchpressu byl Lukáš, který se uvedl na váze 130 kg, pak přidal úspěšně 137,5 kg, ale závěrečných 145 kg již bylo nad jeho síly. Přesto vybojoval krásné první místo ve váhové kategorii dorostu do 82,5 kg.

Vystoupení našich kluků zakončil mrtvý tah RAW. Matěj se uvedl základem na 240 kg, po té přidal 250 kg a své účinkování zakončil světovým rekordem v dorostu, a to na 261 Kg, což mu vyneslo ve váhové kategorii dorostu do 82,5 kg první místo. Lukáš začal opatrněji na 220 kg a základ splnil, ovšem opakovaný pokus na 235 kg bohužel byl nad jeho síly a toto znamenalo v konečném zúčtování druhé místo ve váhové kategorii do 92 kg v dorostu. Za muže v početně velmi nabité kategorii nastoupil Honza i Dan. Honza začal na 170 kg, po té přidal 190 kg a závěrečných 195 kg hravě zvládl, což mu vyneslo nejen první místo ve své kategorii, ale zároveň nový světový rekord. Dan začal na 175 kg, po té si naložil 185 kg a závěr kontroloval na 190 kg, což byl též nový světový rekord a zároveň první místo ve své kategorii. Tímto se i prokousal do absolutního pořadí mezi muži napříč váhovými kategoriemi, kdy skončil druhý za vítězným Stoayanem z Bulharska.

Suma sumárum – v celosvětovém porovnání se náš varnsdorfský oddíl rozhodně neztratil a promluvili jsme nejen do nových světových a národních rekordů, ale zároveň jsme se dokázali prosadit i v absolutním hodnocení napříč váhovými kategoriemi. Nutno podotknout, že soutěže se zúčastnilo na 700 soutěžících z 27 zemí z celého světa.

Poděkování patří nejen těm, kteří nám fandili a podporovali nás, včetně našich rodinných příslušníků, ale i oddílovým kolegům v přípravě. Konkrétně se jedná o Luboše a Richarda Šose, Ladislava Žítka, Fit-Centru OST Varnsdorf a především Městu Varnsdorf, které nás každoročně finančně podporuje.

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon
bottom of page